Sunday, November 3, 2013

Pengalaman Mengandung

Assalamualaikum....

Hai semua. Tadi dok berebut tv ngan hubs. Dia sibuk nak tgk bola tapi kita nak tengok citer lain.Malam ni ada perlawanan antara Pahang dan Kelantan. I ni memgla xminat bola pon. tapi still berharap Pahang menang. heh.. so dok pikiaq nak watpelah kan.. hah, update blog lagi bagus...

So malam ni i ingat nak cerita sket pengalaman i mengandungkan anak i a.k.a intanpayungbuahaticintasayang. hah gitu uols.. manala taw ada mom-to-be yang nak wat 'research' sket kan.Nak baca pengalaman org lain. So, this is my story..... :)

Tapi sebelum i citer pasal ni, tadi ada small incident happened. Mcm ni, i p buat ayaq nescafe kan. dah nak berblog bagai, kudap2an harusla disediakan dulu.hehe...pastu i dudukla kat meja komputer. i amik air yang i buat tadi nak minum. pastu time i nak letak balik, ntah cmne tersalah landing tertumpah atas console table i. pastu dalam hati i cakap 'alamak' pasai ayaq i tertumpah atas bateri kamera dslr hubs. Dia tgh cas pasai esok nak guna kat sek.Oh mannnnn......

So, i pon bangun amik bateri tu ingat nak lap lah. Suddenly, hubs tegur 'cabut  bateri tu' . i pon terkezutla noks.haha.mcm mana dia bleh taw ni....pastu i pon gelak besarla.hahahahaha....so dia suh i lap pakai tisu jaa. pastu i tny la 'mcm mana abg taw?' n he said 'syg xleh sorok apa pon dari abg' . hehe..so sweet my hubby :)

ok.itu je kisah selingan yg i nak citer.

Now back to the main topic. ..

Anak i baru je masuk stahun hari isnin yang lepas. to be exact, skrg da 1tahun7hari. How time flies....xsangka cepat betol masa berlalu kan. tuptap da besar anak teruna i tue. nama dia AAQIF MIFDAL BIN AHMAD MUNZIR, btw. :)
AM - 1year1day.muka happy baru bangun tdoq.hehe


waktu ni AM da sebulan lebih (xingat brapa.heh!)n ada kat umah granny di Bentong!


bolattt sungguh anak ibu kan..rindu giler time nih!

Kalo ingatkan pengalaman dari i mengandung n bersalin kan AM memg dipenuhi dugaan la jgk. plak tue, i terpaksa duk berjauhan ngan hubs diatas faktor kerja. waktu tu i dapat posting kat selangor n hubs plak kije kat Penang. So, sepanjang preggy memg i sensorang la. Jumpa hubs weekend saja lah.Dahla i alah teruk jgkla waktu 1st trimister.teruk jgkla. i ase memg berat badan i turunla. mana taknya, sume benda yg i makan i akan luah balik. tekak ni smp luka2 lah. i ni memgla peminat tegar makanan pedas, so bila da jadi mcm tue, memg xbleh makanla. makan pon xberselera sangat...the 1st trimister is quite troublesome. ingat senang ke nak jadi ibu? Inilah diantara dugaannya. Sedih wa cakap sama lu... kdg2 kol hubs menangis2, mengadu kat dia. T__T. Tapi naseb baik jgkla i ada 2org adik duk kat Shah Alam jgk. I plak duduk kat Puncak Perdana. kiranya xdala jauh sgt kan... kalo apa2 hal senang nak mtk tolong depa 2..

Tapi bila 1st trim is over, i feel relieved. coz i dah bleh makan mcm biasa. tapi disebabkan i duk sensorang, so selera makan xdala sangat.n i pon xdala craving sngt. cumanya i teringin sgt nak makan straberry chocolate. kebetulan my sister dtg kl, dia la yang belikan utk i. sebab dia taw i craving sgt nak mkn benda alah tue. kebetulan we all ada kat the curve.I feel so lucky to have her! :)


muka happy dapat makan strawberry choc! :)

Oh ye..2days before i nak stat cuti bersalin, i kena admitted ward kat Hosp Sg Buloh. why? because i bangun pagi tuh tetiba ada basah tilam cket2. kalo xsilap i wktu tu dah almost 38weeks. perkara wajib yg i akan buat bila bgn pagi adalah cek tilam, ada basah ke dak. hahahaha. dahla kita duk sorg2 kan. takut jgkla kalo apa2 hal jadi. 

But i was confused,whether i should go to the hosp or not. =__=

Reasons?

1st - air yang keluar pon xdala banyak sangat, adala cket.
2nd - i ni kije kat sek cina, so i mcm takutla nak kata nak amik cuti ke apa pasai depa ni kdg2 xphm maslah kita. padahal bukanla kita sengaja kan...kan...kn...
3rd -  i dah nak stat cuti hari khamis ( kejadian berlaku selasa pagi)

Reason no 2 lagi kuatla. heh..

So, i pon terus kol hubs tny mcm mana.perlu ke p hosp or x. tny mom-in-law,then kol my mom, kwn sek i..kita pon cuak jgkla. ase mcm 'eh, ak ni nak bersalin dah ka?' =__=

Sumeorg kata better p cek. Since this is my experience, i pon takutla kalo jadi apa2 kat my baby. Kita mengandung 9bulan++ kan. so for the safety, i pon decided to go to the hospital...

Guess what happened? Yang tue, i akan kongsi untuk next entry plak lah ye..
penat dah menaip ni.hehe...

Till then. bye peeps.....

1 comment:

Mama Adam said...

Boleh try u ostematrix tu. Dulu I pun xboleh baring atas lantai walaupun ada alas. Rasa sakit pinggang sampai nk demam. Actually, ada lg testimoni lain kat label ostematrix tu... customer punya pun ada. Memang berbaloi