Sunday, January 30, 2011

New Place.New People.New Environment.New Life

Hai uols......
Lama glerr xon9.seminggu!haha..slalunya hari2 mst on9...since bz dgn orientation, memg xsempatla nak on lappy.balik je da penat.nak tdo..Anyway..entry kali ni nak cter sketla psl pendftrn msuk ke IPG KTAA n sepanjang minggu orientasi di sini..

Pagi Isnin 2 kami bersiap2 tuk check out terus dari hotel. b4 nak p IPG kami singgah ke SMK Clifford dulu sbb msh ada document yg belum disahkan oleh raja.kalo xcomplete xleh nak register! dgn angkut beg2 nya,kami p la ke sana.Bila tgk bgunan sek sana terasa mcm old skool sgt2.heh!nak dijadikan citer, wkt ak duk dlm pjbt, dtgla sorg student tny ak, 'cikgu, kat mana nak amik buku kehadirakn kelas'.ak pon jwb, 'yang, sy bukan cikgu laa..'. nak tergelak pon ada.kiranya ciri2 cikgu 2 dah ada la kot?? haha :D

Memg seng nak cari IPG ni sbb dia terletak di tepi jalan. masuk je ke dlm da nmpk tulisan IPG KTAA kat lereng bukit . After that, kami terus gerak ke  IPG n smp sana dlm kol 9.mahal glerr naik teksi.kena rm22 kot!grrrrrr....!! cekik drh btol pck teksi nih! mula2 kami p hostel dulu letak brg2.xlarat la nak angkut kan.. Basically everything went well and smooth during the registration. Waktu i tgk list name Pengajian B.I, xda laki sorang pon!all girls....waaa, xsyok glerr xda laki dlm kelas!haha. i bknla nak m'gatal ke apa (mengamuk en.syg i nanti) cuma slama ni da terbiasa ada laki dlm kelas.i ase mcm xnormal plak!hahahaha.. even wktu i kat uni dulu mmg la xbnyk laki dlm kelas, but at least ada la sorg dua kan. ke manakah lelaki2 ini menghilang??? 

After settled registration, i terus p asrama amik brg2 yg tinggal kat post guard angkut naik bilik. 2 3x jgk mengulang naik turun tangga.dok tingkat 3 plak 2! memg bleh kurus la i mcm nih.hihihihi. oh ye, i sebilik dgn raja..kami duk Blok Anggerik. afer that, ada taklimat kol 11. nsb baiklah lepas taklimat kami dbnrkan balik bilik lu.memg letihla smpai tdo. kol 530 mmg da stat orientasi.

Sepanjang orientasi kami kena sembhyg berjemaah tiap wktu kat surau. tp i ngan raja p time mgrb & i'sya ja.haha. plak 2 tiap2 pagi bgn lmbt. mula2 bgn kol 6-->630-->last2 ari khms bgn kat kol 7.hahaha. yg selebhnya kami solat kat bilik ja. memg slalunya muka kami b'2 la yg lambat!hihihi nasib baik dpt geng yg sekepala, xskema mcm sstgh org kan.heee~

Haa..dlm course i cuma ada 20 org sahaja.mmg xramai..utk intake kali ini, bdk KPLI hny 80 org n JQAF ada 120 org. batch i ada la batch yg terakhir tuk mode pengajian selama setahun. lepas  ni depa kena wat stahun stgh plak.nasib baik bukan..tapi jadual agak pack la. My coursemate kebanyakannya from Kelantan!n few of us from pahang, terengganu n  selangor. In fact, wktu i mula2 dtg menjejakkan kaki ke IPG i ase mcm 'culture shock' cket sbb i dgr kebnykanya ckp loghat kelantan. *_* tapi ada jgk dari JB, Sabah, Sarawak, Kedah n Penang but very few. rmai jgkla i jumpa bdk2 UIA kat cni..huhuhu

Wktu taklimat, pensyarah2 slalu ckp yg IPG ni antara IPG yg tercantik di M'sia n Asia Tenggara..i pon xpst la btol ke x. hoho.myb its true sbb IPG ni terlekat di kwsn hutan, so memg nyaman la n sejuk. nak masuk ke dlm mmg agak jauh la. xda maknanya kalo nak jln kaki.i ase ada la dlm 5-10 mins. But i feel so grateful n lucky sbb asrama di sediakan! so xpyhla kami susah2 duk umah sewa.. at least ada hikmahla i dpt kat cni kan.... :) time cultural night kami kena wat Choral Speaking.i mmg penah masuk tp lama dulu wktu form 5. mmg b'latih dlm wktu yg singkat aja n kami bergabung dgn group Bahasa Tamil(BT). tp okla dpt no 3 dari 4.hahahaha

Bila da abes orientasi ni ase lega cket la. i pon baru stat nak mengemas bilik. actually bilik i sama mcm bilik adik i yg blaja kat upm cuma yg ni kecik sket la.yg i xpuas ati psl locker coz tmpt nak letak baju 2 da tercabut.ganas glerr smp tercabut.cane i nak letak baju2 sluar i sume 2.mmg ase xda mood nak kemas baju2 bila tgk locker mcm 2.aishhh! ari khamis 2 i da settle kemas bilik, basuh baju kotor.pkai mesin ja weh.malas nak cuci pkai tgn.ahahaha~

Supposely ari jumaat 2 kami kena p dewan ada Anugerah Kecemerlangan tp i n raja x p pon (asenya kami b'2 ja yg x p!)haha. Kami dpt cuti seminggu spnjg cuti raya cina ni. kol 230 naik bus gerak ke KL coz i nak p umah kakak kat sintok, kedah. so, klas will start next week la.msh blh bersenang lenang dulu la ni...lalalalaa...



Institut Pendidikan Guru Kampus Tengku Ampuan Afzan, Kuala Lipis



jambatan gantung
kawasan kampus
bersiap2 nak p pendaftaran.nga tngu pck teksi mai amik kami..


my stuffs.bwk cket ja..
this is my room.my bed :)
every morning akan ada assembly

my rumate.raja! :)

haa...!ini la my ketua unit Pengajian B.I kak yanti from kelantan

time ni nga tngu turn tuk choral speaking.sempat lg berposing!hihi
time ni dikir barat

some of my classmates! :)

dgr taklimat

taklimat dgr jgk.posing ttp posing

berlatih choral speaking

yg kiri tepi ellice.she's the only chinese in our course

tadaaa..

sume sporting :)

tembam glerrr aku weh! :D

terasa comel.haha :D

xda kije.duk dlm bus.borink.hahaha.

wktu ni gerak nak p KL

sembang2 ajelah...
amek gambo ajela kijenya :P
nasib bek dpt geng yg sekepala.hihi
hehe:D
jgn marah ye raja wehh. hehe
memg xda kije kan.ak baru bgn tdo time nih
raja yg jadi mangsa!haha
muka selebet.ngaaaa~
yeahhh!


1 comment:

ahsfantasy24 said...

kak syaaaaaaaaaaaaaaaaah!
tak sangka boleh jumpa blog akak ^^